Kanál novinek Romanonderka.cz

Co si myslím

CZexit? Umanutost extrémistů

Pá 20. 08. 2021 15:38

CZexit? Umanutost extrémistů.

Klíčovými soupeři pro sociální demokracii v podzimních volbách jsou samozřejmě ANO a další pravicové strany sdružené ve Spolu – takže ODS, TOP 09 a lidovci. Ale máme tady i pár extrémních podivných existencí.
A ty nelze jen tak pominout.

Už jenom proto, že jejich jedovatá populistická demagogie je samozřejmě společensky nebezpečná. Aby nedošlo k mýlce. Naprosto nemám ambice nějakého omezování nebo zakazování šíření myšlenek, ať jsou jakkoliv hloupé. Potíž je v tom, že ta hesla o „osvobození se od Bruselu“ jsou založená na lžích a zatajování souvislostí.

Není náhodou, že právě tyto strany (typově Volný blok, Trikolora, SPD) se jako čert kříži snaží vyhnout většině ekonomických a společensky závažných témat – třeba otázkám veřejných financí, dělení příjmů mezi stát a municipality, přenášení moci do místní úrovně a tak dále, a tak dále. Místo nich vytahují migranty (kteří tady nejsou a když jsou, jejich jediným cílem je co nejrychleji zmizet západním směrem).

Trochu odbočím. Vlastně nepřekvapí, že se k extrémistům v tématu migrace přidalo ANO. I Andrej Babiš a jeho strana se snaží vyhnout pokud možno čemukoliv ekonomickému. Ono není divu, vždyť sklízíme působení ANO v čele hlavních ekonomických ministerstev, tedy financí, průmyslu, dopravy a místního rozvoje. Co se vlastně aktuálně děje: Procházíme hlubokou krizí veřejných financí, roste inflace, která nuluje růst mezd a důchodů, byty se staly nedostižným luxusem a kořistí spekulantů, výstavba dálnic a infrastruktury je v troskách... O všechna rozhodnutí, která se na tomto stavu podepsala, vedla sociální demokracie bitvy. Někdy jsme alespoň zmírnili dopady chyb, jindy si ANO našlo podporu u ODS, SPD nebo komunistů. Ale to je jiný příběh, o který mi nyní nejde. Vyjádřil jsem se k tomu v předchozím blogu (ZDE).

Tentokrát mám na mušce jiné téma, které je vysloveně doménou extrémistů a ještě také významného Zahradilova křídla v ODS. Jde o „zlý Brusel“ a CZexit, o vystoupení z Evropské unie.

 

Jako člověk, který se roky zabývá ekonomií, mám samozřejmě mnoho výhrad k fungování Unie. Z Bruselu skutečně nepřichází samé ryzí zlato a třeba téma „jádro je bezemisní zdroj“ považuji za něco, co je pro českou ekonomiku naprosto klíčové, v čem se musíme pořádně pochlapit a kde ekonomičtí ministři a premiér strašlivě zaspali. Jenže právě ekonomické zkušenosti mí říkají, že představa vystoupení z Unie je naprostý hospodářský absurdistán.

Vezměme si, jak se k tomu vyjadřuje Hana Lipovská, lídr Volného bloku v Pardubickém kraji a ekonomický guru této partaje. Doslova: „Bezpodmínečný CZexit je pro mne nejdůležitější ze všech témat.“ Takže podstatnější, než výše mezd, kvalita zdravotnictví, výše důchodů, kvalita školství, dluhové otroctví, nízká porodnost, nedostatek míst ve školkách... To všechno je „NIC“ proti „okamžitému“ a „bezpodmínečnému“ vystoupení z Unie.

No potěš koště. Co se nám tady snaží paní Lipovská namluvit? Že vystoupíme z Unie a Česko rozkvete do mimořádné krásy, stane se lusknutím prstů Švýcarskem střední Evropy? Opravdu by mne zajímalo, jestli tomu sama věří. Osobně si tedy myslím, že vůbec.

Protože nestane, samozřejmě nestane. Británie, jejíž ekonomika je za prvé nepoměrně silnější než česká, za druhé efektivnější a za třetí je především daleko více diverzifikovaná teritoriálně, nese následky brexitu mimořádně těžce. Samozřejmě je obtížné oddělit od sebe vliv opuštění EU a vliv pandemie, ale důležité je, že britská data jsou horší než údaje eurozóny. Z toho lze usoudit mnohé. A to nenastal žádný „okamžitý, tvrdý a bezpodmínečný“ brexit, ale byla uzavřena dohoda, ve které se Spojené království zavázalo přijímat a dodržovat mnohé standardy Unie. A nejen to – Británie například odložila celní kontroly nejdříve o půl roku, nyní již kromě zboží živočišného původu (kontroly od října) dokonce až na rok 2022. A to se už objevují názory, že odklad bude na „kdoví kdy“.

Do Unie míří zhruba polovina britského vývozu a asi 40 procent exportovaných služeb. Celé toto obrovské množství je nyní zatíženo především vyšší administrativou a řadou technických problémů. Producenti mají například už jen necelý půlrok na to, aby si pořídili evropské certifikace, protože ty staré přestanou platit (a opačně samozřejmě). Už jenom to jsou obří náklady.

Český vývoz směřuje do Unie z celých skoro osmdesáti procent (bez Británie). Jaké by byly jenom přímé finanční ztráty z „bezpodmínečného“ Czexitu, o kterém blouzní Hana Lipovská? Střelím od boku, že desítky miliard korun. A krátko či střednědobé dopady na HDP? Nejdříve procenta, později i desítky procent. Co by to udělalo s investory? Odešli by i s pracovními místy. Na co by jim totiž byly továrny s kapacitou pro export do celé Evropy v zemi, která by měla řadu překážek v onom exportu?

Možná by se měl každý, kdo zvažuje hlas pro Volný blok, SPD, Trikoloru a další extrémisty nejprve zamyslet, kolik zboží dodává firma, ve které pracuje, do Evropské unie nebo podnikům, které exportují do EU.

Ono řezat větev, na které sedím, není úplně ten nejlepší nápad.
Zdroj: https://romanonderka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=774367

Rychlá navigace