Kanál novinek Romanonderka.cz

Ptali jste se

St 31. 3. 2010 | Pořádek ve městě

Otázka:
Dobrý den pane primátore,
nedávno jsem docela ostře psala na váš server "dotazy primátorovi" ohledně Moravy a pod., byla jsem hodně dopálená skrz to, že Pražan má na hlavu 60tis. Kč, kdežto vesničan čili moderně "vidlák" jen 4tis. Kč. Kdyby to všichni věděli, vzniklo by Vzbouření na vsi. Dál, víte, nevím, čím to je, ale bohužel jste primátor, za kterého je největší nepořádek po Brně. MHD budky a kolem nich, po ulicích, všude kopy smetí a pod. Mrzí mě to o to víc, že jsem čssd v posledních volbách dala taky hlas a pan Hašek je můj favorit i nyní. Jenže snažte se prosím Vás o jedno, pokud to nechcete projet, udělejte všechno proto, aby věci, které jsou nejvíc vidět, jako špína, žebráci na ulicích, špinavé vozy MHD a podobně nebyly vidět, to je opravdu to první čeho si člověk všimne, když do města přijede, jde o kulturu toho obyvatelstva, jak už jsem psala minule, je to náš i Váš obraz a vizitka, pak už nám žádné omluvy nepomohou, je to negativní rys, a můžete chodit jak chcete s metálem na hrudi, přece to město je vizitka reprezentace Brna. Neříkejte, že nenajdete peníze na fakt generální úklid třeba jen 3x do roka, zejména v těch prostorách, kde se nejvíc nachází turisti, jsou spojeny s různými významnými místy a podobně. Brigádníci to ale dělají docela mizerně. Flákají to jak se dá, kousek zamete, zbytek nechá, takhle to teda nebylo ani kdysi, takže to chce důslednou kontrolu pak. A z hlediska Vašeho vzdělání, co píší ostatní na tomto webu, určitě hlupák nejste, když vykonáváte tuto funkci, to píšou jen lidé s hrzenou kariérou :), vč. soudruha pitomce, ale jako člověk, který se zabývá kulturní historií, bych Vám přece jen doporučila k Vašemu technickému vzdělání trochu humanitního a sice, čtěte Karla Čapka a Masaryka, je tam víc moudrosti než jsme za posledních 60 let poznali, nemusíte už víc.Nemám na mysli Dášenku, ale jeho Spisy. Přeju úspěch ve volbách , slušnost a počítání do deseti, které se vyplácí. V opačném případě tuneláři a zloději a arogantní sobci z ODS budou dál rozdupávat nejen MORAVU, ale i ČECHY. Panu Haškovi docela věřím a doufám, že i jemu se podaří pro jih něco udělat, aby lidé mohli pracovat tam,kde žijí a nejezdili nám sem "vybydlovat" Brno, jelikož samozřejmě daně platí doma a ne v Brně. Není to xenofobie, ale prostý pragmatismus, nutný pro řádný rovnoměrný chod regionu. Tohle co je, je značně rozhárané. Společnost funguje jen na základě určitého řádu jako celá příroda, vesmír a tak, však to znáte. Zdraví JM.

Odpověď:
Vážená paní Macková,
děkuji Vám za poslaný dotaz, ve kterém upozorňujete kromě jiného na nepořádek v ulicích města Brna. Vážím si námětů od občanů, kteří vedeni snahou zlepšit život v našem městě, upozorňují na nešvary a mnohdy nabízí i možnosti řešení.
Mám rád své město, kde jsem se narodil,vyrůstal a kde nyní žiji a pracuji. Mám rád své město fungující, ale také rozkvetlé a čisté, bez smetí, nalepených žvýkaček na chodnících a psích výkalů. Tady je třeba ale říci, že úklid samotného města je v kompetenci jednotlivých městských částí a na ně, respektive na příslušné starosty, je nutné se obracet se svými výhradami.
Zcela se ztotožňuji s Vámi, že číst díla klasiků, ve kterých je moudrost a bohatství, je pro tuto práci primátora inspirující. Díla Masaryka jsem četl v minulosti a vracím se k nim i dnes. Pro svět se stal Masaryk symbolem hrdého, odvážného a čestného Čecha. Člověka, který dokázal triumfálně vrátit český národ do světových dějin. Pro svůj národ dokázal najít optimální míru mezi vlastním sebevědomím a hrdostí na jedné straně a pocitem odpovědnosti k druhým národům a schopností přizpůsobit se jim na straně druhé. Nesmrtelné jsou také Masarykovy úvahy o demokracii. Myšlenky důležité pro primátora, politika, voliče i občana.

Ještě jednou Vám děkuji za Váš dopis a náměty. Přeji Vám příjemné prožití velikonočních svátků.

S pozdravem

Bc. Roman Onderka, MBA

St 31. 3. 2010 | Lanovka na Špilberk

Otázka:
Vážený pane primátore,
v deníku Metro z 19.3.2010 jsem si přečetl Váš článek "Na Špilberk bude jezdit lanová dráha". Nechtěl jsem věřit vlastním očím že o tom vůbec někdo vážně uvažuje. Hned jsem se podíval do kalendáře, jestli náhodou není "Apríl", a vy chcete občany rozesmát. Všichni víme, že na Špilberk vede slušná silnice, po které je možno dojet až na nádvoří hradu, pokud někdo není schopen ten malý kopec zdolat. Nevím, kde plánujete nahoře konečnou stanici, snad na střeše hradu, aby to mělo nějaký efekt a aby lanovka nějak dotvářela siluetu hradu. Zeptali jste se napřed také třeba památkářů co si o tom myslí? Pokud vím, tak se bojuje o každý strom na Špilberku, který je možné odstranit. Máte nějakou rozvahu, kolik tisíc turistů by teoreticky ročně chtělo vyjet lanovkou nahoru a kolik turistů by za 40 milionů korun vyvezl třeba nějaký turistiký dopravní prostředek?
Nebo jste jen tak plácl do vody? I Vámi zmíněná studie za 200 000,-Kč jsou vyhozené městské peníze.
Jako odstrašující příklad je možno uvést dříve plánovanou lanovku ze Žabovřesk na Barvičovu. Tehdy se mluvilo o stavbě za 64 milionů korun a občanům se podařilo této stavbě zabránit.
Mám dojem, že někteří kluci si chtějí mermomocí postavit v Brně nějakou lanovku za městské peníze.
Pokud má tedy město nějaké zbytečné milony, mělo by je s ohledem na zhoršování fyzického stavu populace naopak věnovat na zlepšení možností fyzických aktivit občanů, nebo na zlepšení městské dopravy atd.
Většina turistů jistě ocení krásnou procházku parkem na Špilberku, aby si protáhli tělo po dlouhém sezení v nějakém dopravním prostředku. A ty, kteří nejsou schopni sami na hrad dorazit, jistě vyveze daleko levněji nějaký silniční dopravní prostředek. Nebo by lanovka jezdila zadarmo?
Děkuji za odpověď.
Ivan Vodák

Odpověď:
Vážený pane Vodáku,
obdržel jsem Váš dotaz týkající se zamýšlené výstavby lanovky na Špilberk a chci Vás jednoznačně ubezpečit, že do „vody rozhodně neplácám“. A to ani na Apríla!
Souhlasím s Vámi, že Špilberk je historickou dominantou našeho města a park, který jej obklopuje je jedinečnou oázou zeleně. Zatímco hrad Špilberk sloužil v minulosti jako kamenný strážce, dnes vytváří svým občanům zejména zázemí s atmosférou pro kulturní a společenské akce. Mladý a zdravý člověk vyběhne na Špilberk lehce, pro starší občany je výstup obtížný, pro handicapované je návštěva hradu ale prakticky nemožná. Ve svém dotazu nabízíte variantu silničního dopravního prostředku, to ale vůbec neřeší např. problém přepravy vozíčkářů.
Pod pojmem lanovka na Špilberk se zde uvažuje o lanové kolejové dráze, která by vedla po terénu z ulice Husova až k bastionu, odkud by přepravu např. vozíčkářů zajistil výtah. V tomto okamžiku Rada města Brna schválila zpracování koncesního projektu, což je nezbytná podmínka pro realizaci PPP projektu. Smlouva o zpracování koncesní smlouvy s cílem popsat realizovatelnost projektu lanové dráhy si vyžádá částku 199 tisíc korun z městské poklady, další investice ale již půjdou v tomto případě z účtu soukromého investora. Celý projekt bude samozřejmě doplňovat i stanovisko Odboru životního prostředí a Odboru památkové péče. Nikdo nemá přece v úmyslu znehodnotit náš klenot, ale naopak zvýšit jeho atraktivitu a ukázat jej ještě více návštěvníkům. A příkladem, že to může dobře fungovat je třeba podoba oblíbené pražské lanovky na Petřín !

Za Váš dotaz Vám ještě jednou děkuji a přeji příjemné velikonoční svátky.

S pozdravem

Bc. Roman Onderka, MBA

Út 23. 3. 2010 | Zimní výbava

Otázka:
Pane primátore, máte jako stínový ministr dopravy v plánu nějakým způsobem ovlivnit dosavadní předpis o tzv. zimní výbavě? Ve zdůvonění tohoto předpisu na str. MD se praví, že jsme se chtěli přiblížit evropskému standardu. Jak mám však chápat, že povinné 4mm na zimních pneu mají kromě nás jen v Německu a Makedonci, zatímco všechny severské země včetně Litvy a spol. mají povinné 3mm. Stejně jako u nich stanovené období pro zimní gumy od 1.12. do 28. resp.29.2.!! U nás budeme ještě celý duben, jako idioti, jezdit na zimních ikdyby bylo třeba dvacet °C! Vůbec, úřední stanovování zimy nebo léta je pěkná idiocie. Jinak se to nazvat nedá. Není to vše jen proto aby na tom předpisu někdo vydělal? Nejsme papežtější papeže? Stejná myšlenka mě napadá u připravované výměny autolékárniček. Chtěl bych mít firmu která je bude jen distribuovat, za 5% marži mít 80 mio! To jde, ne?
Kromě toho bych měl pocit, že je už skoro pozdě řešit dopravní situaci na části dálnice D1 na jihu Brna. Nájezd na dálnici z Kaštanové je přímo tragickou ukázkou slabomyslnosti autora projektu. Auta musí zastavit a dávat přednost vozidlům zleva na která ani pořádně nevidí. Ten pruh už měl být dávno převedený před tou přípojkou do 1. jízdního pruhu na dálnici. Rovněž nájezd z Vídeňské směr Olomouc je kouzelný!
Domnívám se však, že takové problémy by měly být řešeny už z pozice primátora. Zatím však ticho po pěšině a řidiči trpí.
Dík za odpověď.

Odpověď:
Velmi závažným důvodem pro přijetí předpisu stanovujícího povinné použití zimních pneumatik je snaha o snížení dopravní nehodovosti, která, jak sám jistě uznáte, je v České republice neúměrně vysoká.
Jedním z častých důvodů nehod v zimě je jízda bez zimních pneumatik, která, jak již bylo prokázáno v mnoha testech, je velmi nebezpečná. Diskutovat o tom, zda předpisem nastavit hloubku dezénu 3 nebo 4 mm je v tomto případě jistě možné, je však třeba si uvědomit, že i tam, kde hloubka dezénu zimních pneumatik není předpisem nastavena na jednu z těchto hodnot, není jízda na pneumatikách s hloubkou menší než 4 mm tolerována (pozn.: osobní zkušenost pisatele odpovědi).
Myslím proto, že stanovení hloubky dezénu 4 mm je správné a odpovídá vývoji situace v Evropě. Termín povinného používání zimních pneumatik byl posuzován mnoha dopravními experty. V návrhu novely zákona č.361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, se počítá s použitím zimních pneumatik v ČR povinně od 1. listopadu do 31. března na celém území republiky za předpokladu, že se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza. Údaje, které uvádíte ve Vašem dotazu, tedy nejsou zcela přesné. Při návrhu termínu pro ČR se vycházelo především z dlouholetého stavu zimních podmínek v České republice, vždyť sám vidíte, že např. letošní zima byla na sníh velmi bohatá, dlouhá a způsobila četné problémy. Pro zajímavost, například v Rakousku musí řidiči používat zimní pneumatiky povinně od 1. listopadu do 15. dubna, tedy déle než je navrhováno uvedenou novelou zákona. Domnívám se proto, že návrh zákona je vyhovující a teprve praxe ukáže, jak dalece se v případě schválení osvědčí. V neposlední řadě pak tento návrh předpisu o povinném použití zimních pneumatik přiblíží ČR evropskému standardu.
Pokud se jedná o lékárničky, zde byl jejich obsah nově stanoven Vyhláškou č.283/2009 Sb, kterou byla mimo jiné novelizována příloha č. 14 k Vyhlášce č.341/2002 Sb. Zde se vycházelo především z dlouholetých zkušeností vyplývajících z praktického použití obsahu lékárničky při dopravních nehodách. Praxe ukázala, že je nutno obsah lékárniček změnit tak, aby bylo možno při jeho použití co nejefektivněji ošetřit raněné při dopravních nehodách. Samozřejmě i zde je snaha přizpůsobit se stavu, který je obvyklý i v jiných evropských zemích. Z výše uvedeného vyplývá, že obsah lékárničky a jeho stav je doslova životně důležitý. Domnívám se, že v tomto případě byl stanoven správně a není nutno na něm nic měnit.
Předmětné mimoúrovňové křížení dálničních křižovatek Brno - jih a Brno - centrum jsou součástí kritického úseku dálnice D1 od Kývalky po Holubice, ve kterém se mísí dálková a mezinárodní doprava s dopravou regionální a místní a intenzity dopravy zde dosahují již kritických hodnot. Přestože z úrovně primátora ani orgánů statutárního města Brna není možné samostatně řešit záležitost nevyhovujícího dopravně technického uspořádání mimoúrovňových dálničních křižovatek, které jsou ve vlastnictví České republiky a vlastnická práva na nich zajišťuje Ředitelství silnic a dálnic ČR, při jednáních s kompetentními orgány dlouhodobě usiluji o rozšíření dálnice na šestipruhové uspořádání. V součastné době probíhá zpracování dokumentace pro územní řízení - Rozšíření dálnice D1 v úseku Kývalka - Holubice na šestipruhové uspořádání, kterou zajišťuje ŘSD ČR. Součástí této úpravy dálnice D1 je i kompletní přestavba obou mimoúrovňových křižovatek tak, aby plně vyhovovaly nárokům na ně kladeným.

S pozdravem

Roman Onderka

So 20. 3. 2010 | projev představitele města

Otázka:
Dobrý den, pane Onderko,

chci se otázat, zda-li "slovní přestřelka" ve znění:"Jdi do pr..., ti říkám" zazněla z Vašich úst na zasedání zastupitelstva vůči panu náměstkovi Anderovi? Bude Vaše vyjádření uvedeno v zápise ze zasedání zastupitelstva ?
Myslíte si, že vulgární výrazy v zasedací síni patří do projevu představitele našeho města ?
Děkuji Vám za odpověď.

J. Vůjtová

Odpověď:
Vážená paní Vůjtová,
v jednom starém známém filmu Někdo to rád horké zazněl na závěr dnes již klasický výrok: „nikdo není dokonalý“. Tento výrok byl sice vysloven v poněkud jiném kontextu, ale ve své podstatě je pravdivý i pro život sám. Vámi citový výrok jsem skutečně řekl na zasedání zastupitelstva a bylo to řečeno ve vyhrocené situaci plné emocí. Jsem také jen člověk a i když vulgární slova nepatří do mého běžného slovníku, též mistr tesař se někdy utne. V záznamech z jednání zastupitelstva tento výrok zapsán není, protože byl vysloven v okamžiku, kdy hovořili jiní a můj mikrofon byl vypnutý. Byl to osobní dialog s náměstkem Anderem a spolu jsme si již věc vyjasnili.

Myslím si, stejně jako Vy, že vulgární, hrubé či sprosté výrazy nepatří do projevu jakéhokoliv veřejně činného člověka. Na rozdíl od jiných politiků se mi to stalo ale poprvé a věřte tomu, že jsem si vzal z toho ponaučení.

Za Váš dotaz Vám děkuji a přeji příjemné jarní dny

Roman Onderka

Čt 18. 3. 2010 | Fotbalový stadion

Otázka:
Dobrý den pane primátore,
nechci vás okrádat o váš čas, ale chtěl jsem se zeptat, jak to vypadá se stavbou nového fotbalového stadionu za Lužánkami. Stejně jako asi každý fanoušek Zbrojovky bych se tam už rád vrátil. Myslíte, že se dočkáme v dohledné době?
Děkuji za odpověď

Odpověď:
Vážený pane Sobotko,
za Váš dotaz Vám děkuji a skutečně velmi rád bych Vám sdělil nějaké jasné a konkrétní informace. Na ty si ale budeme muset v souvislosti s fotbalovým stadionem za Lužánkami ještě nějaký čas počkat.
A jak to tedy ve věci vypadá? Již v roce 2006 jsem se situací kolem fotbalového stadionu začal zabývat. Byla zpracována projektová dokumentace na rekonstrukci stadionu, a to v rozsahu téměř nové výstavby, neboť zub času již zde vykonal své. Projekt byl zpracován a v roce 2009 představen veřejnosti. Vyčíslená potřebná suma peněz ve výši 2,276 mld. však představuje vysokou překážku na cestě k cíli. Finanční krize zasahuje svými chapadly všude, a tak je tudíž třeba především šetřit… Až do konce března 2010 je navíc přerušené stavební řízení z důvodu dořešení majetko-právních vztahů, ale tento problém je již na dobré cestě. Pokud vše tedy půjde dobře, koncem března by mohlo být vydáno stavební povolení. Co bude následovat dál? Musíme zajistit finanční prostředky - zde usilujeme o získání výrazného spolufinancování ze státního rozpočtu a probíhají i jednání o případné spoluúčasti na investici ze soukromého sektoru. Tedy, projekt máme a pokud se nám podaří finanční prostředky zajistit, nic nebrání tomu, aby mohlo být vypsáno výběrové řízení na zhotovitele stavby. Kdy se bude moci začít stavět a kdy půjdeme fandit za Lužánky, to zatím ale nedokáži říci. Stávající nedobrý stav veřejných financí je obecně znám, ale nic není beznadějné. Navíc – začátek je půlka celku.

S pozdravem

Roman Onderka

Út 16. 3. 2010 | Vaše studium + reakce na odpověď z 22.2.2010

Otázka:
Gratuluji ke studijním výsledkům. Pokud dobře počítám, do funkce primátora jste nastoupil v roce 2006, takže první "školní" rok jste mohl stihnout 2007/2008. A Vy - v roce 2009 jste měl již bakalářský titul a teď koukám, že máte i titul MBA (který je možno studovat až po ukončení minimálně bakalářského studia). Klobouk dolů, jak to při Vaší vytíženosti zvládáte. Více takových...
Ještě bych se ráda vrátila k Vaší odpovědi na dotaz ohledně sportovních aktivit v Brně - cítíte sice velké mezery, ale že město nechalo pro veřejnost uzavřít (kromě soboty a neděle)lázně naproti úrazové nemocnice (protože bazén raději nabídlo sportovcům). Kraví Hora je kapacitně na Brno nedostačující, Lesná daleko, a o kultuře plavání na stadionu za Boby ani nemluvím (plavte na šířku bazénu v kóji široké cca 6 metrů a z obou stran na vás řvou buď akvabely nebo házenkáři!).
Chápu, že spousta přání a tužeb je o financích z dotací nebo rozpočtů, ale co se děje v Brně za posledních 10 let... a pak se divíme, že jižní Morava má stále nižší procento navštěvovanosti turisty.
Nebojte, sleduji i to pozitivní, co se v Brně ve spojení s Městem děje, ale jsou to, bohužel, jen takové nepatrné "lahůdky" - na to, že je Brno krajské město.

Odpověď:
Vážení paní Filoušová,
rád bych upřesnil Vámi uvedenou informaci, že MBA je možno studovat až po ukončení minimálně bakalářského studia. NENÍ TOMU TAK . Přijetí na studia MBA na VUT v Brně, které realizuje z britskou univerzitu The Nottingham Trent University jsou stanoveny tzv. Validačním dokumentem („Contextual Document“) a respektují jak požadavky na kvalifikační standardy britské univerzity, tak i VUT v Brně a vycházejí z reálné praxe ČR a UK. Uvedený dokument specifikuje tyto možnosti přijetí posluchače na studia MBA (UK MBA):
min. úroveň Bc. a relevantní praxe
nebo
manažeři, podnikatelé – zájemci se zkušeností z praxe, kteří sice nedosáhli formální kvalifikace (např. Bc. stupeň) ale jsou schopni demonstrovat schopnost zvládnout daný program. Dokladování např. formou:
Finální vyjádření o možnosti účasti na studiu má Interní Board, složený z Ředitele programu, Akademického ředitele a Vedoucího programu 1. a 2.ročníku
Musím konstatovat, že studium MBA rozhodně patřilo k tomu nejzajímavějšímu, co jsem v posledních letech absolvoval a mohu ho vřele doporučit všem, kterým jde zejména o aplikaci teoretických zkušeností v praxi.
Po otázkách a odpovědích, týkající se mého studia, bych se nyní rád také vyjádřil i k možnostem sportování v našem městě, zvláště pak tedy plavání. Tady je třeba začít od základů s konstatováním smutného faktu, že sportovní infrastruktura ve městě Brně, včetně bazénů, byla již od roku 1989 silně podhodnocena a to nelze rozhodně napravit za tři-čtyři roky jednoho volebního období. Ale ačkoliv Vám to zřejmě tak nepřipadá, rok 2010 můžeme bez nadsázky nazvat šťastným rokem pro brněnské plavání. Po skutečně hubených letech totiž letos Brno rozšíří své možnosti plavání v krytých areálech, a to hned trojnásobně.
Letos v únoru město Brno odkoupilo od soukromého vlastníka chátrající bazén za Lužánkami a tím jej prakticky pro brněnskou veřejnost zachránilo. Hrozba úplného uzavření bazénu byla totiž více než reálná. Následovat budou i nutné opravy, ale ruku na srdce – nejdříve je třeba zaplatit a zajistit, aby bylo vůbec kde plavat a následně řešit otázky rekonstrukce, tedy co je třeba udělat hned a co v horizontu měsíců a let, aby tento jediný 50 metrový bazén v Brně skutečně „omládl a rozkvetl“.
Zcela nový krytý 25 metrový bazén v Kohoutovicích je nyní těsně před dokončením. Vždyť zahájení zkušebního provozu se plánuje na 15. dubna. Nejen, že to bude zcela nový bazén pro Brno, ale také to bude současně i první aquapark ve městě. Tedy, kromě plaveckého bazénu zde bude i rekreační bazén s divokou řekou, vířivkou, tobogánem a welness centrem. Město Brno na jeho stavbu vyčlenilo cca 211 milionů korun, a to vše v době finanční krize.
A do třetice všeho dobrého: také těsně před dokončením je i zcela nový krytý 25 metrový bazén v Řečkovicích na ul. Družstevní. Jedná se sice o sportoviště soukromého investora, ale i ten město podpořilo finanční částkou 18 milionů korun. Do 30. dubna je zde naplánována kolaudace a od 3. do 7. května týden otevřených dveří. Se slavnostním zahájením provozu pro veřejnost se počítá od 1. června. Takže, myslím si, že se mají milovníci brněnského plavání na co těšit a jsou to jistě dobré a pozitivní zprávy i pro Vás. Nová nabídka bude přece jen pestřejší a já Vám přeji, aby jste si našla pro svou zálibu plavání místo vyhovující, příjemné a dostupné.

S pozdravem

Roman Onderka

Út 16. 3. 2010 | VŠ studium

Otázka:
Vážený pane primátore,

působíte ve vrcholné funkci v Brně, ale také ve Vaší straně. Mimo to jistě máte rodinu a další koníčky. Můžete mi sdělit, kde nacházíte čas na úspěšné (soudě dle získaných titulů) studium dvou vysokých škol?

Ve světle závažných událostí v Plzni by možná bylo vhodné, abyste se se svými voliči podělil o tuto informaci. Aby se zabránilo jakýmkoliv pochybnostem, by možná úplně nejlepší řešení bylo zveřejnit zde Vaše diplomové práce, nebo alespoň shrnout jejich výsledky, metody, rozsah atp. Promiňte, ale jinak to trošku zavání fenoménem rychlostudentství, které je pro vysoké politiky v poslední době tolik příznačné. Děkuji za případnou odpověď a hodně úspěchů.

Odpověď:
Dobrý den, děkuji za tento dotaz.
Musím přiznat, že práce primátora mě zaměstnává na tolik, že kdyby právě její součástí nebylo další vzdělávání se, jen stěží bych se donutil trávit noci studiem. Po mém zvolení primátorem v roce 2006, kdy bylo mé tehdy středoškolské vzdělání předmětem kritiky, jsem dal proto veřejný slib, že si vzdělání doplním. A protože se celý život držím zásady, že slovo dělá chlapa, už nebylo cesty zpět :O).
Titul Bc. jsem získal na VŠKE v červnu 2009 absolvováním bakalářského studia ve studijním programu Ekonomika a managment, obor – Ekonomika a právo v podnikání. Studovat jsem začal v září 2004 na Vysoké škole aplikovaného práva – ve studijním programu právo a podnikání. Po dvouletém studiu jsem z důvodu zahájení přípravy volební kampaně do zastupitelstva studium přerušil. Po tomto přerušení jsem přestoupil na VŠKE, a to pouze ze dvou důvodů - příbuznost oborů a možnost prezenční formy studia. Tříletý obor jsem tak absolvoval za 5 let, což jsem původně v plánu skutečně neměl.
Studium MBA na VUT jsem započal v roce 2007 a ukončil v řádném termínu podzim 2009. V únoru 2010 jsem absolvoval promoci, opět v cela řádném termínu.
Rozhodně se tedy za „rychlostudenta“ nepovažuji :O)

S pozdravem

Roman Onderka

St 3. 3. 2010 | Stávka MHD

Otázka:
Dobrý den,
protože to vypadá, že ve čtvrtek bude v Brně stávkovat MHD, ptám se co podniknete, abyste stávku odvrátil. Před volbami jste sliboval MHD levně a komfortně a já si pod komfortem představuju, ze MHD jezdí. Je v zájmu obyčejných lidí, aby i zaměstnanci MHD platili stejné daně jako ostatní a aby měli možnost se normálně dostat do práce.
Děkuji za odpověď

Odpověď:
Jsem trochu rozpačitý z vaší formulace obyčejných lidí, jestli tím ovšem myslíte obyvatele ČR s průměrným či nižším výdělkem, kteří používají MHD, tak k nim bezesporu zaměstnanci DPMB patří.
Můj předvolební slib o komfortní hromadné dopravě plním a myslím si, že o tom svědčí nejen její rozsah, ale hlavně výrazná obměna vozového parku, do které město Brno investovalo v posledních třech letech stovky milionů korun. Co se týče případné stávky, kromě toho, že jsem stále přesvědčen, že nebude realizována, jsem ve spojení s hejtmanem JMK, který má ze zákona povinnost zajištění dopravní obslužnosti. Dle jeho vyjádření jsou připravovány kroky k co nejmenšímu dopadu stávky na cestující. Věřím tomu, že dojde však ještě k takovým jednáním, které hrozbu zítřejší stávky vyloučí.

Roman Onderka

Po 1. 3. 2010 | soudruhu Onderko,

Otázka:
mýlíte se, když tvrdíte a blábolíte, že by měla ODS pracovat v PS, naopak ODS v PS pracuje, aby jste vy a vaši oranžový soudruzi neprosadili ty vaše hovadiny. Proč ne např. rovnou i čtrnáctý důchod a celej, vy populistický kujoni?

Odpověď:
Podle sebe, soudím tebe.
To je přísloví, které se mi v poslední době stále připomíná a bohužel musím říci, že mi čiší i z Vašeho emailu. Asi na rozdíl od Vás si myslím, že poslanci parlamentu České republiky a to bez rozdílu politické příslušnosti, jsou placeni občany ČR za přijímání legislativních norem. Což letmým pohledem na vysílání z poslanecké sněmovny PČR, bohužel nelze konstatovat. Je zajímavé, že všechny politické strany se shodují na tom, že v přijatém zákonu o státním rozpočtu došlo k chybě. Ovšem každý z nás má jiný úhel pohledu na to, kdy tuto chybu odstranit. Zajímalo by mne, kdyby kterýkoliv z poslanců měl pokažené auto či ledničku, jestli by vůbec přemýšlel o tom, zda ji opravit hned nebo počkat pár měsíců.
Jelikož mne oslovujete soudruhu, předpokládám, že kromě příznivce ODS jste také příznivcem KSČM. Protože tímto výrazem se oslovují pouze oni. Je to Vaše svobodné rozhodnutí. Přesto si myslím, že je poněkud rozporuplné.

S přáním pěkného dne

Roman Onderka

Rychlá navigace