Kanál novinek Romanonderka.cz

Ptali jste se

St 28. 3. 2012 | kulička nebo brambora

Otázka:
Vážený pane primátore,

konečně se nějakým záhadným způsobem stalo, že u orloje bylo volno 15 minut před jedenáctou a tak jsem obsadil "jednu pozici".

Kupodivu, právě ta poslední pozice, co ještě byla volná, mi přinesla štěstí a chytil jsem tak vůbec poprvé kuličku.

No, krásná je, což o to, ale zdá se mi, že jde spíše o bramboru než o dokonalou kuličku :) To je tím, že to padá tím orlojem a naráží to a tím pádem se kuličky lehce deformují?

Nebo je to nějak jinak :) ?

Zdraví

Miroslav Hruška

Odpověď:
Vážený pane Hruško,
úvodem mi dovolte, abych vám poblahopřál ke zdárnému „úlovku“ tzv. brněnské skleněnky. Místní již totiž moc dobře ví, že kulička, kterou každý den v 11 hodin vydá hodinový stroj, může vypadnout z kteréhokoliv ze čtyř otvorů, takže kromě zručnosti je nutná také notná dávka štěstí. Nějak se vám ale nezdá tvar vaší kuličky a připomíná vám spíše bramboru. Celou záležitost jsem proto konzultoval se správcem hodinového stroje, který je rovněž zodpovědný za doplňování kuliček, které se do mechanismu stroje vkládají.
V případě zjištění „kazových“ kusů jsou tyto ihned při vkládání do stroje vyřazovány a do mechanismu se dostávají jen skleněnky, které projdou tolerancí speciálního mechanismu, kterým kuličky procházejí a následně jej mohou šťastlivci zachytit. Tyto kuličky sice mohou teoreticky být mírně oťukané, v žádném případě však nemohou změnit svůj původní kulatý tvar ve tvar „brambory“. V zájmu řešení celé situace vám pak navrhuji obrátit se přímo na pana Sáňku (tel. 603 268 087) a vaši defektní kuličku vyměnit za skleněnku „hezkou a kulatou“.



S pozdravem


Bc. Roman Onderka, MBA,
primátor města Brna

Út 6. 3. 2012 | dotaz

Otázka:
Vážený pane primátore. Soud právě řeší kauzu napadení občana před hlavním nádražím bezdomovci. Tento muž se bránil a skončil před soudem. Rád bych se Vás zeptal, kdy už konečně bude u nádraží pořádek. Policistu tam člověk neuvidí a když tak jen profrčí okolo v autě. Proč si neobují boty a nechodí v tomto místě, a to po celý den. Jistě by tu bylo bezpečněji. Osobně často jezdím do Vídně a tam ti policisté opravdu po městě hlídkují. Proč to nedělají v Brně, ptám se. Určitě máte možnost zavolat vídeňskému starostovi a poradit se s ním. Děkuji. Piskor.

Odpověď:
Vážený pane Piskoři,
situací kolem hlavního nádraží, tedy zejména čistotou a pořádkem, se zabývám opakovaně s cílem zajistit důstojnou úroveň této vstupní brány do moravské metropole, kudy denně prochází stovky i tisíce občanů a návštěvníků města. Čistota a pořádek ve městě Brně musím uznat je tak obecně stálý a přetrvávající problém, který mi rozhodně radost nedělá. Uvědomuji si, jak je to nepříjemné vůči všem slušným občanům a nedůstojné vůči návštěvníkům a turistům. Částečně tuto otázku ze své pozice primátora řešit mohu, částečně ale ne, neboť je v kompetenci příslušné městské části, tedy Brno-střed, která odpovídá zde například za úklid.
Z pozice primátora města Brna vykonávám kromě jiného také funkci vrchního velitele Městské policie Brno. Zde jsem vždy usiloval o to, aby byl v ulicích maximální počet strážníků MP, kteří by dohlíželi na veřejný pořádek a také, aby byl posílen kamerový systém města Brna, který by včas odhalil pouliční kriminalitu a vandalství. Přijali jsme také městské vyhlášky (řeší otázky např. konzumace alkoholu na veřejnosti a žebrání), které dávají strážníkům potřebné kompetence a i když se vám to možná nezdá, počet strážníků v ulicích města Brna se skutečně zvýšil a s nimi i počty kontrol včetně nepřizpůsobivých osob, které obtěžují ostatní svým žebráním, nezřízeným popíjením na ulici nebo zápachem. Na základě koordinační dohody působí v místě hlavního nádraží také hlídky Policie ČR.
Strážníci Městské policie Brno vykonávají v lokalitě hlavního nádraží pěší hlídkovou službu a pohybují se zde prakticky nepřetržitě, i když vy uvádíte, že jste je nikdy neviděl. Fyzicky také dohlíží na situaci při nočních rozjezdech autobusů MHD a provádí kontroly nástupních ostrůvků i v podchodu. Jak jsem již také zmínil, prostory kolem nádraží jsou monitorovány prostřednictvím kamerového systému a obsluha tohoto systému upozorňuje hlídky na možné protiprávní jednání a následně je směřuje do konkrétních míst ke zjednání nápravy.

Vážený pane,
se starostou Vídně panem Häuplem jsem v poměrně častém kontaktu a při vzájemných setkáních si vyměňujeme zkušenosti, ze kterých se snažíme každý čerpat to nejlepší pro naše město. Ne každý zahraniční model je ale možné aplikovat u nás a naopak s ohledem na kompetence či finanční možnosti. Osobně jsem přesvědčen také o tom, že je to hodně i o lidech, jejich úctě k hodnotám, okolí a toleranci „nepořádku“. Zatímco u nás je bohužel stále běžné, že je normální zahodit papír či žvýkačku kdekoliv na ulici, za našimi jižními hranicemi lidé považují za stejně důležité mít čistý domov stejně jako čisté a pěkné město.

Za váš dotaz a námět vám děkuji.

S pozdravem

Bc. Roman Onderka, MBA
primátor města Brna

Út 6. 3. 2012 | vila Tugendhat

Otázka:
Vážený pane primátore.
Dnes jsme se s manželem velmi těšili na přímý přenos ze slavnostního znovuotevření vily Tugendhat, které avizovala ještě dopoledne čt24. Dočkali jsme se pouze krátkého vstupu redaktora s pohledem na vzdálené shromáždění hostů. Ani slovo z právě probíhajícího projevu některého z nich. Poté následoval z pražského studia rozhovor s nějakým architektem. Velice nás tento přístup veřejnoprávní televize šokoval. Na vaší stránce jsme si prohlédli alespoň fotografie z této akce. Hned nám bylo jasné, proč se redaktoři takhle zachovali. Na těch fotkách jste přece Vy, který jste se hlavně zasloužil o to, že tato památka je opět v plné původní kráse! A to nelze připustit, aby pan Onderka byl takhle zviditelňován. Kdyby přijel pan prezident, to by bylo vše úplně jinak.
Už máme plné zuby redaktorů jako je třeba pan Šebela. Snaží se uškodit Vám jako člověku, škodí tím ale také našemu městu, které máme rádi. Stejný přístup volí redaktoři Jihomoravského večerníku:
Pokud se v Brně něco nezdaří, hned jsme o tom informováni, ale úspěchy našeho města (tzn. vaše úspěšná práce primátora) ta se, jak jsme přesvědčeni, záměrně neprezentuje.
Byli bychom rádi, kdyby jste nám poradil, kde je možné najít záznam z otevření vily včetně tiskové konference.
Děkujeme Vám za práci, kterou pro Brno děláte a přejeme hodně úspěchů.
Hezký den přejí Strouhalovi

Odpověď:
Vážená paní Strouhalová,
přečetl jsem si váš dopis a mohu říci jen jediné: „hluboce s vámi souhlasím“. Současný svět médií jde ruku v ruce jen se skandály, konflikty a aférami a zcela či dokonce záměrně ignoruje zprávy informativního charakteru a pozitivního obsahu, neboť dnes získává čtenáře či diváka (a tedy i zisk) pouze ten, kdo bulvarizuje, šokuje nebo jako dravec přináší první zprávy z místa dopravních nehod či rodinných tragédií bez ohledu na poškozené a oběti.
Smutnou skutečností se však stává, že i veřejnoprávní média (tedy jejich vedení, editoři…), navzdory svým hlavním úkolům poskytovat veřejnosti vyvážené zpravodajství, hledají témata a způsob zpracování často dle hesla: „dobrá zpráva=žádná zpráva“ a je třeba si problém vyrobit. Typickým příkladem právě v souvislosti s otevíranou vilou Tugendhat se tak staly texty, které se netýkaly historie či zajímavostí, ale srovnávaly a kritizovaly výši vstupného do vily s titulky typu „ždímáte turisty, pane primátore“. Chtěl bych v této souvislosti říci, že cena vstupného vychází vždy z atraktivity a výjimečnosti objektu i poskytovaného servisu a toto vše nyní nabízí vila Tugendhat na světové úrovni. A jen doplním – pracovníci vily Tugendhat po spuštění elektronického rezervačního systému registrují rezervace vstupenek již na několik týdnů dopředu.

Vážená paní,
říká se, že média jsou sedmá velmoc, což beze zbytku platí. Zatímco korupce, násilí a kriminalita je ve sdělovacích prostředcích „IN“, pracovitost a úspěch příliš netáhnou. Není to tak dlouho, kdy se slavnostně otevírala brněnská hvězdárna po rekonstrukci, která má nyní spoustu evropských „nej“. Tam dokázala Česká televize dokonce natočit takovou reportáž, že jsem se jako primátor ani nemihl na jednom obrázku, ačkoliv jsem tam samozřejmě byl, tiskové konference se zúčastnil stejně jako následné prohlídky. Vnitřně se bráním vkrádající myšlence, že je to záměr, ale upřímně odpovědět by musel někdo jiný.
Ale zpět k vašemu dotazu. Vila Tugendhat se slavnostně otevřela 29. února 2012 za účasti ministryně kultury ČR Aleny Hanákové, sester Daniely a Ruth Tugendhatových, ředitelky vily Tugendhat Ivety Černé a dalších významných osob. Krátkou reportáž z dané události můžete najít na stránkách města Brna na adrese www.brno.cz v rubrice Videoaktuality. Zde také naleznete další reportáže z akcí města Brna.

Za váš názor i dopis vám upřímně děkuji.

S pozdravem

Bc. Roman Onderka, MBA
primátor města Brna

Rychlá navigace