Kanál novinek Romanonderka.cz

Co si myslím

 

Vyhledávání

Primátor Roman Onderka: Amazon v Brně bude. Stále věřím.

Po 17. 02. 2014 13:10

Brněnští zastupitelé v pátek neschválili připravenou smlouvu, která by umožnila americkému internetovému obchodu Amazon vybudovat ve městě logistické centrum.

Do poslední chvíle jsem byl přesvědčen, že zastupitelé města Brna rozhodnou pozitivně, proto jsem také využil veškerých pravomocí primátora města včetně svolání mimořádného zastupitelstva. Věřil jsem, že Brno si nenechá ujít tak obrovskou šanci, jako je Amazon a jeho logistické centrum v našem městě. Byl vyjednán nejen závazek tvorby pracovních míst investorem, ale také desítky milionů korun kompenzací pro město. Nepomohl ani veřejný příslib premiéra, ani účast ministra průmyslu a obchodu, ani účast zástupců Ředitelství silnic a dálnic a společnosti CzechInvest a jejich veřejně deklarovaná podpora záměru vstupu Amazonu do Brna.

 

S rozhodnutím zastupitelstva se nedokáži ztotožnit, protože jsem přesvědčen, že v době ekonomické krize by byl vstup Amazonu do Brna impulsem nejen pro podnikatelskou sféru, ale samozřejmě přínosem pro zaměstnanost. Lidí bez práce je totiž v Brně téměř 20 tisíc. Nicméně jako demokratovi mi nezbývá nic jiného, než rozhodnutí zastupitelů města Brna respektovat.

 

Pozorně jsem několik měsíců naslouchal námitkám zástupců politických stran brněnského ZMB. A v pátek dosažený výsledek, který momentálně znamená, že Amazon v Brně nejen nevytvoří jediné pracovní místo a 100 milionů EUR investovat nebude, mi přijde o to horší, že vím, kolik věcí se podařilo vyjednat a kolik námitek kladně vypořádat. Nutno dodat, že zastupitelé totiž nerozhodovali o tom, zda Amazon, či někdo jiný, že rozhodovali o skutečnosti, zda zaplníme volné místo v rámci průmyslové zóny, či zda zůstane prozatím prázdné.

 

Oním jablkem sváru se stal neexistující exit dálnice D1, stavba v kompetenci Ředitelství silnic a dálnic ČR.

 

Přes to, že je již více než 10 let v územním plánu, přes to, že byl plánován již při dobudování průmyslové zóny – prostě není. Brno a zejména dotčené městské části by ho ocenily již dávno, ale nyní právě díky vstupu silného investora bylo město, podle mého názoru, nejblíže jeho realizaci.

 

Chápu a rozumím obavám vyřčeným směrem k navýšení dopravy v dotčené lokalitě, vždyť sjezd by byl realizován až v roce 2017. Ale není to cena akceptovatelná? A nepodstoupili tuto daň i obyvatelé jiných městských částí? Je to prostě daň za velké dopravní stavby, které jsou však pro město Brno nezbytné.

 

Rozhodně však nepovažuji záležitost za uzavřenou. Jsem přesvědčen, že je povinností politické reprezentace města i nadále usilovat o vstup silného investora do území černovické průmyslové zóny a že je úkolem politické reprezentace nejen pojmenování negativ, ale především nalézání řešení.

Rychlá navigace