Kanál novinek Romanonderka.cz

Sněmovna

Změny v rozpočtu na rok 2018 prosazované ČSSD jsou o kvalitě života všech občanů ČR.

Pá 15. 12. 2017 12:00

Poslanci ČSSD se v uplynulých dnech věnovali nejen pozměňovacím návrhům rozpočtu, ale především jednáním vedoucích k jejich prosazení. Ať už jde o návrhy v oblasti důchodů, stabilizace sítě sociálních služeb či financování oprav silnic II. a III. tříd.

Byť jsem se v programu žádné ze stran zastoupených ve sněmovně nedočetl, že je jejich cílem snížit finanční prostředky na sociální služby a v médiích se to jen hemží proklamacemi, jak je navýšení v této oblasti potřeba, bohužel se pro návrhy ČSSD nenašla dostatečná podpora ani ve výboru pro sociální politiku, ani v rozpočtovém výboru.

ČSSD je však přesvědčena, že nezajištění navýšení financí právě v oblasti sociálních služeb by bylo selháním poslanecké sněmovny a hazard se stabilitou pracně budovaného systému. V rámci druhého čtení rozpočtu tedy předložíme náš návrh znovu, aby se k němu vyjádřilo celé plénum sněmovny.

Je potřeba mít na mysli skutečnost, že pod strohým termínem systém sociální péče se skrývají především tisíce lidí. Profesionálů, kteří každodenně vykonávají odbornou a náročnou péči, musí intenzivně pracovat na svém osobním rozvoji, přičemž se jim sice v posledních letech dostává vyšší prestiže ve společnosti, nicméně pracují za naprosto neadekvátní mzdu. Ztrátu těchto profesionálů si náš stát prostě nemůže dovolit. Demografický vývoj stejně jako potřeba specializace odborností jsou určujícími faktory, které sotva ovlivníme. V rukou sněmovny však je, zda dojde k prohospodaření úsilí a investic let minulých a nebo, zda se Česká republika začne v oblasti sociální péče začne vracet v čase zpět.

 

Rychlá navigace