Kanál novinek Romanonderka.cz

Co si myslím

Onderka: ČSSD si musí přestat lhát do vlastní kapsy

Čt 26. 10. 2017 17:34

IRJ: Hned v úvodu našeho rozhovoru se sluší Vám pogratulovat k Vašemu osobnímu volebnímu výsledku. Jak si svůj obrovský úspěch vysvětlujete?

IRJ: ČSSD však, jako taková, utrpěla ve volbách výrazný debakl. Co je, podle Vás, jeho příčinou? Jakou z tohoto nepříjemného stavu pro stranu, jejímž jste členem, vidíte Vy osobně cestu ven?

Roman Onderka: Tak primárně si ČSSD konečně musí přestat lhát do kapsy, jak tomu bylo po prohrách v letech minulých. A to ať ti, kteří se pokoušeli interpretovat výsledek ve volbách 2013 a následné uzavření koaliční spolupráce s Andrejem Babišem na vládní úrovni jako velké vítězství, a nebo ti, kteří svalovali vinu výsledků voleb komunálních, krajských, senátorských výhradně na regiony. A to i v situaci, kdy naši vrcholní představitelé přijali vládní odpovědnost a byli bezesporu hlavními tvářemi i tvůrci politiky ČSSD. Volební výsledek těchto voleb vnímám jako debakl a jasný vzkaz našich voličů a podporovatelů. ČSSD musí projít změnami, které jí umožní obnovit důvěru v politiku sociální demokracie. A to včetně změn personálních nejen ve vedení, odborném a provozně technickém zázemí strany. Výsledek 7,27% musíme přijmout jako výzvu a začít tvrdě pracovat.

IRJ: Došlo k velkému propadu popularity všech tradičních politických stran. Čím si to vysvětlujete? Kde spatřujete příčinu?

Roman Onderka: Příčin je mnoho – doba se dynamicky mění, tradiční strany mnohdy nezvládají pružně reagovat na měnící se potřeby občanů, vyhýbají se jednoznačným pozicím, nezvládají otevřeně komunikovat s veřejností, ale i platí za výsledky svých politik. A pak přijde někdo nový, s kvalitním politickým marketingem a ve srovnání s tradičními stranami s obrovským finančním zázemím a o rovné politické soutěži si tradiční politická demokratická strana může nechat leda zdát. Onen nový zbudí důvěru lidí, kteří již mají zkušenost s nenaplněným očekáváním a lidé raději zvolí nové. Bohužel nové ne vždy znamená lepší.

IRJ: Často se před volbami hovořilo o tom, že tyto budou nejdůležitější za poslední dlouhou dobu, někteří dokonce tvrdili, že od “sametové revoluce”. Jaký je na toto tvrzení Váš názor. Proč, podle Vás, tato slova zazněla?

Roman Onderka: Každé svobodné a demokratické volby jsou důležité. Ty letošní byly jiné s ohledem na to, že vítěz a jeho obrovský náskok, byl de facto jasný předem. S tímto faktem má naše země negativní historickou zkušenost.

IRJ: Jak si, podle Vás, vysvětlit ohromný úspěch Andreje Babiše, přestože je obviněn z několika nedořešených kauz? Ze strany médií i politických stran byla vedena intenzivní kampaň proti Andreji Babišovi, a přesto hnutí ANO zvítězilo suverénně na celé čáře... 

Roman Onderka: Kombinace silného lídra velkého nasazení, přesvědčivě a neustále komunikujícího s veřejností, profesionálně vedeného politického marketingu a obrovská ekonomická a mediální moc prostě udělá své. Vlastně se nelze nezamyslet, zda s tímto zázemím  není výsledek 30% málo. Vždyť byly doby, kdy tuto hranici překročila jak ODS, tak i ČSSD.

IRJ: Úspěch zaznamenala i nová politická uskupení, jako například SPD a Piráti. Jak dlouhou  odhadujete jejich životnost v PS PČR?

Roman Onderka: Tak to si netroufám odhadovat. Podle mě jsou tato dvě uskupení nesrovnatelná. Piráty jednoznačně považuji za  demokratické uskupení, které léta pracuje na své politice, programu a Piráti nejsou podnikatelským politickým projektem.

IRJ: Vrátíme se nyní k ČSSD. Příští rok budou komunální volby. Jak hodláte oslovit budoucí voliče, aby právě vaší partaji dali svůj hlas? Parlamentní volby voliče obvykle dost ovlivní...

Roman Onderka: I když se to může zdát jako předčasné, je za deset minut dvanáct začít pracovat na strategii do komunálních voleb. Jsem přesvědčen, že bez  rehabilitace značky ČSSD, spočívající v sebereflexi, to nepůjde.

IRJ:  Loňské senátní a krajské volby byly již určitou předzvěstí úpadku popularity ČSSD. Matadoři jako Zdeněk Škromach a Michal Hašek své funkce neobhájili. Zdeněk Škromach dokonce pro server NOVINKY.CZ, krátce po své porážce, vyslovil názor, že byla chyba v kampani, kterou Lidový dům vymyslel, konkrétně vaření v předvolebním spotu s Michalem Haškem. Jak, podle Vás, samotná kampaň vedena Lidovým domem ovlivňuje voliče? Očividně je již podruhé ve volbách příliš nezaujala...

Roman Onderka: Jako řadový člen sociální demokracie nekandidující ve Vámi zmíněných volbách nemám určitě veškeré informace, abych vynášel zasvěcené soudy o tom, co na které kampani bylo dobře a co špatně. Za sebe mohu říct jediné, buď ČSSD pochopí, že jedinou cestou je zodpovědná a srozumitelná politika na pevných základech, reprezentovaná silnými osobnostmi v kombinaci s trvalou a nikdy nekončící komunikací s veřejností a bude rovnocenným soupeřem svým konkurentů, a nebo bude pokračovat ve dvouměsíční kampani vždy před volbami a sama si tak zkomplikuje cestu k lepším výsledkům.

IRJ: Jedna věc je vést kampaň v tzv. „horké fázi“ a ta druhá je vést permanentní kampaň, tedy v podobě práce po celou dobu volebního období. ČSSD zaútočila na své konkurenty v těchto volbách heslem „Konec levné práce“. Nabízí se tedy otázka co proti nízkým platům celé čtyři roky své účasti ve vládě dělala a stěžejní otázka, co může udělat ze své pozice nyní?

Roman Onderka: ČSSD si nemohla nevšimnout, že více jak tři roky nefungovala komunikační strategie Antibabiš a rozhodla se začít komunikovat naše tradiční témata. A byť skutečně nelze zpochybnit výsledky dosažené našimi vládními představiteli v této oblasti od navyšování minimální mzdy, přes nápravu nespravedlivého Kalouskova zdanění výsluh, přes mnohdy až vyboxované navyšování platů policistů, ve zdravotnictví, školství, sociálních službách, kultuře (a určitě jsem na mnohé zapomněl), nepodařilo se ČSSD to takzvaně “mediálně prodat” a zejména vysvětlit,  jak a proč k těmto navyšováním docházelo. Vždyť si vzpomeňme za jaké situace ve veřejných rozpočtech přebírala ČSSD vládní odpovědnost v lednu 2014.

Na předjímání budoucnosti je s ohledem na rozložení sil v poslanecké sněmovně ještě brzy.

IRJ:  Na zpravodajské ČT 24 v nedělním komentáři krátce po volbách Vás Petr Honejzek označil za možnou budoucí hybnou sílu v ČSSD. Reagoval tak na Vaše slova o tom, že by současné vedení sociálních demokratů mělo dát k dispozici členům své funkce. Jaké tedy lze očekávat Vaše další stranické kroky. Jako Romana Onderky. Můžete je případně pro IRJ blíže specifikovat?

Roman Onderka: O personálních otázkách rozhodují členové ČSSD a to od úrovně místních organizací až po vrcholové vedení. Jsem přesvědčený, že za stávající situace by měli dát členové stávajícího vedení svoje funkce k dispozici, dovést stranu k mimořádnému sjezdu a to v co nejkratším termínu dle platných stanov. A ten nechť rozhodne. Co se týče volby předsedy ČSSD, tak  preferuji přímou volbu všemi členy strany. Měli bychom se poučit z dění provázející poslední sjezd, ale i z měsíců, které následovaly.

IRJ: Během vašeho nadcházejícího funkčního období se, mimo jiné, jako sociální demokraté  nevyhnete, ať již z opozice, či na případné vládní úrovni, problematice letecké záchranné služby. Ta se společným rozhodováním ČSSD a ANO v minulé vládě dostala do stavu, kdy klopýtá za svou minulou vysokou úrovní a důvěryhodností. Navíc odvádí české finanční prostředky – v podobě daní – do zahraničí. Jak byste viděl Vy budoucí koncepci LZS v ČR?

Roman Onderka: Za sebe říkám, že jsem jednoznačně pro odchod ČSSD do opozice. Nejsme nyní schopni převzít spoluodpovědnost za vládu. Pevně věřím, že dokážeme být konstruktivní opozicí a budeme pracovat pro občany ČR. Co se týče LZS v ČR: přiznám se, že nejsem obeznámen s aktuální situací, a proto nebudu nyní komentovat.

IRJ: Odlehčeme nyní zcela náš rozhovor od politiky. Jaké Vaše zvolení do PS PČR bude mít vliv na Váš rodinný život? Vnímáte své zvolení jako určitou oběť rodině?

Roman Onderka: Kandidoval jsem do  Poslanecké sněmovny poprvé a poslancem tak nikdy nebyl. Čas tedy ukáže. Ale poctivě přiznávám, že moji nejbližší jsou zvyklí, že ať už dělám cokoliv, jdu do toho naplno. Stejně tak vědí, že politika pro mě není oběť a vždy jsem se jí věnoval s tím, že je službou. A taky ví, že je miluji i proto, že mě mají rádi takového jaký jsem.

IRJ: Děkuji Vám za rozhovor a přeji mnoho štěstí i úspěchů jak v profesním, tak i osobním životě.

 

Vyšlo na inregion.cz, 25. 10. 2017

 

Rychlá navigace