Kanál novinek Romanonderka.cz

Co si myslím

Brno: Pro koho má být dobré?

Ne 08. 10. 2017 17:45

Je možné, že stávající brněnská koalice vedená hnutím ANO po třech letech vedení Brna zjistila, že naslibovala vzdušné zámky, jejichž případná realizace mnohdy překračuje i jimi tak vyhlížený rok 2050. Můj názor je, že Brno je tu proto, aby sloužilo Brňanům. Je to město, které musí zajišťovat služby denní potřeby co možná největší části jeho obyvatel, ne uspokojovat zájmy hrstky vyvolených.

K zajištění takových služeb je nejen potřeba co nejlépe fungující úřad či městem spravované společnosti Dopravním podnikem počínaje přes Brněnské komunikace až po BVV, městskou policii nevyjímaje. Všechny tyto služby zajišťují tisíce lidí, které Brňané platí ze svého rozpočtu.

Jak je možné, že v době, kdy jsou uvolňovány desítky milionů korun z rozpočtu města na projekty typu Hyperloop, má městský strážník na své výplatní pásce o polovinu méně než ten pražský a odbory v Dopravním podniku bijí na poplach vyčerpané neschopností vedení města pochopit, že za podprůměrnou mzdu se zájemci o práci řidičů nepohrnou?

Pro Brňany a Brno by určitě bylo přínosnější, kdyby městský architekt svůj čas namísto komentovaných prohlídek zoo vedl svůj tým k rychlejší realizaci změn územního plánu. Plánu, který je jedinou šancí pro resuscitaci bytové výstavby v Brně. Pro Brňany a celou jižní Moravu by bylo rozhodně lepší, kdyby zaměstnanci BVV na místo boje o zachování samotné podstaty veletrhů, věnovali svoji energii do rozvoje tohoto brněnského rodinného stříbra?

Vážně si někdo myslí, že plány na pěší zóny připravované bez konzultace s odborníky na brněnské komunikace, plány dělané od stolu v kancelářích spřátelených architektů jsou řešením pro snadnější cestu do práce tisíců Brňanů? Těch Brňanů, kteří dnes ve městě stojí kolonách?

Já si to nemyslím. 

 

Bc. Roman Onderka, MBA

člen Zastupitelstva města Brna (ČSSD)

 

Vyšlo v Brněnském Metropolitanu 10/2017

Rychlá navigace