Kanál novinek Romanonderka.cz

Co si myslím

Proč nelze mít radost ze žádosti policie vydat Andreje Babiše k trestnímu stíhání v předvolebním čase

So 02. 09. 2017 18:00

Předesílám, že celou kauzu Čapí hnízdo mám příležitost sledovat jako většina z nás pouze v médiích a vždy jsem zastával presumpci neviny. Nejsem ani poslancem, neviděl jsem onu žádost ani nevyslechl argumentaci zástupců policie či státního zastupitelství. Jsem přesvědčen, že základem právního státu je nezávislé soudnictví a jediný, kdo může rozhodnout o vině či nevině kohokoliv, je soud.

Je holým faktem, že v naší zemi jsou volby tak často, že na hlavu policie by se pravděpodobně snesla kritika ve věci data podání žádosti, ať by ji podala prakticky kdykoliv. Stejně tak si jistě mnozí z nás pamatují Kubiceho zprávu zveřejněnou pár dní před volbami v roce 2010, která bezesporu, byť neznamenala pro žádného ze sociálních demokratů obvinění z trestného činu, výsledek voleb ovlivnila, a to v neprospěch ČSSD.

Ale důvodů, proč mě srpnová žádost policie o vydání pánů Babiše a Faltýnka v tomto čase netěší, je mnohem více. Chápu, že toto silné téma si nemohou média nechat ujít a veřejnost má plné právo být maximálně informována. Nicméně v předvolebním čase, kdy všech 31 subjektů kandidujících do Poslanecké sněmovny vynakládá maximální úsilí o získání důvěry občanů, kdy celá země směřuje k podzimním volbám, které rozhodnou, jak se bude žít v naší zemi minimálně další čtyři roky, se nyní zdá, že kauza „vydat, či nevydat“ přebíjí vše.

Ovšem jedinými, kdo mohl tento stav zvrátit, jsou pánové Babiš a Faltýnek. Stačilo požádat sněmovnu o vydání a dát průchod spravedlnosti. Pokud jsou přece nevinní, nehrozí jim trest. Oba dobře vědí, že mohou kandidovat, a to v souladu s platnou legislativou. Proč to tedy neudělali? Ne snad proto, aby zakryli fakt, že jejich deklarace v podobě etického kodexu členů hnutí ANO2011 byla jen vějičkou na voliče a vztahuje se jen na některé a někdy, dost možná ale proto, že se jim pro nadcházející kampaň vlastně hodí. Kde jsou nyní téma jako střet zájmů, manipulace v médiích či lichá obvinění politické konkurence, kterými v posledních čtyřech letech rozhodně nešetřili?

Rychlá navigace