Kanál novinek Romanonderka.cz

Ptali jste se

 

Vyhledávání

Čt 26. 11. 2009 | Problematika podmínek udělení řidičského oprávnění

Otázka:
Dobry den,
chtěl jsem zeptat jako stínového ministra dopravy -
Jaký mate postoj k jedné základních podmínek pro udělení řidičského oprávnění je podle §82 odst.1 písm.d) zákona č.361/2000sb. -.... .

jedná se mi zejména o dobu trvalého či přechodného pobytu 185dnu - na území CR -
která je podle mého názoru diskriminující k občanům, kteří buď takovýto pobyt v minulosti na území CR již měli nebo i přímo k občanům ČR a v současnosti žádný pobyt nemají.

Chtěl bych znát Vás postoj -jako stínového ministra dopravy(jestli třeba neuvažujete o nějaké změně).

Děkuji za odpověď

Petr Baehr

Odpověď:
Vážený pane,
velmi mně potěšil Váš zájem o problematiku podmínek udělení řidičského oprávnění.

V odpovědi na Váš dotaz bych chtěl zdůraznit, že celá problematika vychází ze směrnic EU konkrétně z nařízení 91/439/EHS a nařízení 2006/126/ES, což jsou dokumenty závazné pro všechny členské země EU.
Z toho je odvozeno Vámi uvedené ustanovení o možnosti udělení řidičského oprávnění osobám,které mají trvalý pobyt na území ČR. Nad rámec těchto nařízení je možnost oprávnění získat i při přechodném pobytu delším než 185 dní.

Vzhledem k uvedeným skutečnostem nevidím reálnou možnost na těchto ustanoveních cokoliv změnit, i kdyby můj názor jako stínového ministra byl odlišný.

Děkuji za Vaši snahu upozornit na danou problematiku a jsem s pozdravem

Roman Onderka

Út 24. 11. 2009 | Cyklostezka

Otázka:
Dobrý den,
chtěla bych se vás zeptat, proč se neuklízí cyklostezka vedoucí k Olympii. Dnes jsem se dozvěděla, že se ani s jejím úklidem v zimních měsících nepočítá. Minulý týden, protože bylo krásné počasí, vyrazila jsem tímto směrem na bruslích. Musela jsem se brodit hromadami tlejícího listí, který tím, jak se hromadí na asfaltu, ničí jeho kvalitu. To, co se pracně vybudovalo a s velkou slávou otevřelo, je odsouzeno k zániku a devastaci. Něco zničí zemědělci a něco zničí sama příroda a jsme tam, kde jsme byli. Byla jsem opravdu překvapená zanedbaností trasy. Po této stezce jezdím už třetí rok a celé ty roky byla péče o stezku vynikající. Teď ale, jak to vypadá, nebudeme mít zase nic. Město s velkou slávou otevře nějakou nebo nějaký úsek cyklostezky a potom je nechá totálně zdevastovat a vůbec to nikomu nevadí. Vím, že můj hlas do nebe nevolá, ale musela jsem vám to napsat, protože mě to dost naštvalo.
Předem vám děkuji za odpověď. (Vím, že, pokud mi odepíšete, bude zase o penězích, ale na ty se přece nemůžeme pořád vymlouvat a musíme něco rozhodného a správného udělat).
S pozdravem
Vránová Milena

Odpověď:
Vážená paní,
děkuji Vám za Váš e-mail ze dne 22. 11. 2009. Máte pravdu, že výstavba každé cyklostezky je finančně náročná a poměrně zdlouhavá, neboť jí vždy doprovázejí složité výkupy pozemků a jednání s majiteli půdy. Co se týče úklidu cyklostezek, ty patří, podobně jako úklid ulic, do kompetence jednotlivých úřadů městských částí. Městské části dostávají na úklid finanční prostředky z rozpočtu statutárního města Brna. Proto předpokládám, že bude zmíněná cyklostezka ze strany městské části ještě uklizena.
Nicméně Vám děkuji za Vaši připomínku, kterou budu projednávat na setkáních se starosty jednotlivých brněnských městských částí.

S pozdravem

Roman Onderka

Po 23. 11. 2009 | Špilberk

Otázka:
Dobrý den.
Zajímalo by mne, proč dlouho chátrající objekt na Špilberku ( tuším, že se mu říká hlídka - zelený objekt ) se má využít pro ekologické aktivisty. Špilberk by měl spíš ožít a tak se domnívám, že tento dům by byl lépe využit např. jako kavárna či restaurace. Jistě by lépe sloužil široké veřejností.
Ekologické aktivisty bych spíš směroval někam do přírody - třeba na přehradu. Nevím proč by tak cený objekt měl sloužit pouze partikulárním zájmům enviromentalistů.

Děkuji za odpověď.

Vojta Oldřich

Odpověď:
Vážený pane,
děkuji Vám za Váš e-mail ze dne 13. listopadu 2009, ve kterém se na mě obracíte ve věci domu Hlídka 4. Město Brno hledalo dlouhodobě investora pro tento dům k jeho dalšímu využití. Nicméně se nepřihlásil žádný korektní partner. V této záležitosti jsem zároveň jednal také se zástupci Italského velvyslanectví v ČR, pro které by byla tato lokalita vzhledem k historii více než příhodná. Nicméně ani oni neprojevili zájem vedoucí k opravě a následně zpřístupnění Hlídky 4.
Proto vedení města hledalo další jiné aktivity a záměr vytvořit zde středisko ekologické výchovy našel podporu také u fondů EU, konkrétně se jedná o dotační titul operačního fondu životního prostředí, kde máme předběžně přislíbeno, že investice do oprav Hlídky 4 ve výši zhruba 39 mil. Kč bude z devadesáti procent finančně zajištěna z fondu EU.
Závěrem chci konstatovat, že udělám vše proto, aby tento dům byl zrekonstruovaný a dále nehyzdil krásné prostředí parku pod Špilberkem.

S pozdravem

Roman Onderka

Rychlá navigace