Kanál novinek Romanonderka.cz

Ptali jste se

Út 31. 1. 2012 | Žádost o prošetření prodeje domu Údolní 13 Brno

Otázka:
Dobrý den,žádám Vás o prošetření prodeje domu na Údolní 13 v Brně.Jak je možné prodávat zdravotně závadný byt,který byl statikem MMB shledán zdravotně závadným a neobyvatelným?Veškeré podklady k bytu jsou na MMB Dominikánská 2 v Brně.

Odpověď:
Vážená paní Fryšarová,
dům na Údolní 13 je prodáván v souladu s Pravidly prodeje domů, bytů a nebytových prostor v těchto domech včetně pozemků jako celek z vlastnictví města Brna do vlastnictví Bytového družstva Údolní 13, a to se všemi součástmi a příslušenstvím. Tedy, město Brno neprodává jednotlivé byty v domě na Údolní ulici č. 13, jak uvádíte ve svém dopise, kupujícímu je stav této nemovitosti znám a nabídku statutárního města Brna ke koupi přijal. Podmínky kupní smlouvy schválilo Zastupitelstvo města Brna na svém posledním jednání dne 24. ledna 2012.
Město Brno, vědomo si stavu prodávaných nemovitostí, poskytuje kupujícím částku na předem schválené opravy domu, a to až do výše 40 % kupní ceny domu. Jednou z oprav, na které lze tento příspěvek čerpat, je odstranění zemní vlhkosti, která je pravděpodobnou příčinou závadnosti přízemního bytu v domě Údolní 13.

Za váš dotaz vám děkuji.

S pozdravem

Bc. Roman Onderka, MBA
primátor města Brna

Po 30. 1. 2012 | Zase zo

Otázka:
Vážený pane primátore,
po přečtení podmínek ve vypsaném výběrovém řízení mě pojala hrůza tak přísné podmínky by svého času nesplnil ani doktor Veselovský .Po letech v oboru si sem naprosto jistá že v téhle republice je spousta erudovaných odborníků schopných řídit zoo.Už když jsem nastupovala do zdejší zoo byla jsem varována ovšem až tak jsem nevěřila svým kolegů ze různých zahrad české republiky.Ani nevíte jak moc jsem se spletla.Jak to říct abych nikoho neurazila prostě ještě ted jsem jak Alenka v říši divů.V Brněnské zoo platí víc než kde jinde že ryba smrdí od hlavy jen se mi zdá že to na magistrátě necítíte.Stačí jen se zamyslet na řečí čísel http://brno.idnes.cz/brnenske-zoo-se-nedari-s-navstevnosti-skoncila-az-na-desatem-miste-10x-/brno-zpravy.aspx?c=A120126_1722396_brno-zpravy_kol z tohoto článku je jasné že je něco špatně a doporučuju přečíst si i reakce veřejnosti.Zoo Brno má obrovský potenciál.Jste mladý člověk svou pracovitostí jste se dostal na pozici primátora proč tedy nedat šanci mládému perspektivnímu odborníkovi? Děkuji za odpověď Janková Dagmar

Odpověď:
Vážená paní Janková,
ve svém dopise, který jste mi před několika málo dny poslala, se zabýváte aktuální situací v bystrcké zoo a je vidět, že vám její osud leží na srdci, ostatně stejně jako mně. Naposledy jsem zavítal do zoo na Mniší hoře 3. prosince loňského roku u příležitosti rozsvícení vánočního stromečku a byl jsem potěšen vysokou návštěvností. Nepopírám ale současně, že mi nedělají úplně radost informace zveřejňované v médiích, viz. například také vámi zmiňovaná nízká celoroční návštěvnost v podobě „až“ 10. místa dle celorepublikového pořadí.
Rada města Brna závěrem roku 2011 vyhlásila výběrové řízení na obsazení funkce ředitele/ředitelky příspěvkové organizace Zoologická zahrada města Brna. Je to krok, ke kterému se zavázala v rámci uzavřené koaliční dohody a základním principem jsou otevřená výběrová řízení na ředitele městských společností a příspěvkových organizací při nástupu do funkce a vždy po pěti letech ve funkci. Jsem přesvědčen o tom, že je to jen ku prospěchu věcí a každý schopný manažer v čele firmy by měl být schopen v průběhu pěti let ukázat své schopnosti a případně obstát v konkurenci jiných.
Od 1. 1. 2011 tak byla postupně vypsána celá řada výběrových řízení, a to jak na ředitele příspěvkových organizací, ředitele obchodních společností s majoritní majetkovou účastí města Brna, tak i na vedoucí odborů MMB. Od 16. 5. 2011 tak zastává např. nově funkci generálního ředitele DPMB Miloš Havránek, od 9. 6. 2011 je ve funkci ředitele Filharmonie Brno Zbyněk Matějů, od 1. 9. 2011 ve funkci ředitelky TIC Petra Kačírková. Celý seznam by byl dost dlouhý.
Výběrové řízení na obsazení funkce ředitele/ředitelky příspěvkové organizace Zoologická zahrada Brno stanovuje požadované předpoklady jako např. vysokoškolské vzdělání magisterského studijního programu, nejlépe veterinárního, případně zemědělského, ekonomického, manažerského či technického směru a také praxi minimálně 5 let ve vrcholové manažerské pozici ve střední nebo větší organizaci. Termín podávání přihlášek byl počátkem ledna 2012 prodloužen až do 31. 1. 2012, a to zejména proto, aby skutečně všichni vážní uchazeči měli možnost a dostatek času nejen podat přihlášku, ale také zpracovat byť heslovitý nástin koncepce řízení Zoologické zahrady města Brna včetně perspektivy jejího rozvoje.

Vážená paní,
předpokládám, že se shodneme v tom, že ekonomická doba není příliš příznivá a je zapotřebí, aby v čele brněnské zoologické zahrady stál schopný manažer a zapálený pro věc člověk. Požadavky výběrového řízení, tak jak jsou nastavené, přitom umožňují přihlásit se i relativně mladému, ale výrazně šikovnému člověku a bude jen na výběrové komisi, aby zodpovědně posoudila všechny uchazeče a doporučila Radě města Brna toho nejlepšího. Brněnská zoologická zahrada na Mniší hoře, která v příštím roce oslaví 70 let od svého slavnostního otevření, si to jistě zaslouží.

Za váš dotaz vám děkuji. S pozdravem

Bc. Roman Onderka, MBA
primátor města Brna

Pá 6. 1. 2012 | Ohnostroj

Otázka:
Dobry vecer, pane Onderko, priste, az se budete zase vyjadrovat k novemu RUD a brecet nad tim, jak ma byt Brno kracene v navrhu RUD, si prosim laskave vzpomente, jak jste na Silvestra vystrileli do luftu 300.000,- Kc aniz by z toho mel kvuli mlze nekdo pozitek. Pro Vasi predstavu, jedna se o cca 8% celorocniho rozpoctu nasi obce, ve ktere i kvuli takovym rozhazovacum penez jako jste Vy setrime kazdou korunu, aby Brno melo na ohnostroj. Jste schopny uznat chybu a vratit naklady za nesmyslny ohnostroj zpet do brnenske kasy z Vaseho jiste slusneho platu primatora? Nebo jste se s veci vyrovnal tim pripitomelym pitvorenim v televiznich novinach v TV NOVA s tim, ze desti vetru neporucite? Dekuji za odpoved. Rostislav Mihel, starosta obce Drslavice

Odpověď:
Vážený pane starosto,
když město Brno 23. prosince 2011 v rámci pořádaného programu Vánoce na brněnské radnici z důvodu státního smutku zrušilo mimo jiné připravovaný ohňostroj, obdržel jsem řadu dotazů zejména od rodičů s malými dětmi, kteří se na ohňostroj hodně těšili. Nyní, když odpálený ohňostroj vidělo menší publikum z důvodu nepříznivého počasí, dostávám dotazy opět, tentokrát na téma hospodárnosti. Jsem přesvědčen o tom, že z titulu své funkce sám moc dobře víte, že nikdy se nelze zavděčit všem. Ale více k věci.
Novoroční ohňostroj byl plánován dlouhodobě v rámci celodenního komponovaného programu Novoroční Brno – PF 2012, který město Brno stejně jako v předchozích třech letech podpořilo částkou ve výši 500 tisíc korun. Každý ohňostroj se připravuje dlouho dopředu, neboť kromě instalace pyrotechniky vyžaduje také řadu organizačně-bezpečnostních opatření a povolení státní správy. Z tohoto důvodu byl proto například uzavřen pro veřejnost také 1. 1. 2012 hrad Špilberk a přilehlý park. S již instalovanou pyrotechnikou IV. třídy nelze manipulovat, a to jak z technických, tak i bezpečnostních důvodů. Proto za situace nepříznivého počasí existovaly pouze dvě možnosti řešení:
1. ohňostroj neodpálit a použitou a zejména navlhlou pyrotechniku zlikvidovat s vynaložením nemalých nákladů na odbornou likvidaci a rizik při takové manipulaci
2. ohňostroj odpálit v souladu s příslušnými předpisy pro práci s výbušninami IV. třídy a Českým báňským úřadem schváleným technologickým postupem s tím, že jej uvidí aspoň lidé z některých bližších vzdáleností.
Překládat ohňostroj neslo s sebou stejnou míru rizika nepříznivého počasí, neboť počasí ovlivnit nelze v jakoukoliv roční dobu (viz. například ohňostroj francouzské skupiny v rámci Ignis Brunensis, který v roce 2010 z důvodů náhlé mlhy na Brněnské přehradě také viděla jen část návštěvníků). Podobná situace mimochodem nastala také 1. ledna 2010, kdy se celodenní inverzní mlhovina kolem 17. hodiny zvedla, v 18 hodin byl odpálen na čisté obloze ohňostroj a kolem 19. hodiny byla opět mléčná mlha. A předpověď meteorologů tehdy byla obdobná. Tady opravdu nelze k tomu nic jiného říci, než že „větru, dešti neporučíš…“
Závěrem mi dovolte pár slov k vašemu komentáři, týkajícího se „připitomělého pitvoření“ mé osoby v televizních novinách na TV Nova. Objektivní informace, zahrnující možná řešení a omezení dané situace jsem stejně jako vám sdělil také štábu TV Nova. Z celého mého vyjádření byla odvysílána pouhá již neformální závěrečná odpověď na přímou otázku. Názor o objektivitě sdělovacích prostředků nechávám již jen na vašem úsudku.

Za váš dotaz vám děkuji. Každý názor má svou hodnotu, i ten kritický.


S pozdravem

Bc. Roman Onderka, MBA

Rychlá navigace