Kanál novinek Romanonderka.cz

Ptali jste se

Út 22. 10. 2013 | Večerní Brno

Otázka:
Vážený pane primátore,
o úklidu v centru města už toho bylo napsáno hodně - chci se zeptat zda jste viděl ten humus co musí vidět každý kdo přijede do města a vystoupí na nádraží - ten nepořádek kolem laviček na nástupišti tramvají - to je naprosto nechutné a nikdo kromě deště to neuklízí. V noci ať jdete kudy chcete neuvidíte žádného policistu na obchůzce no prostě nehorázný bordel a půda pro noční kriminální živly - pořád říkáte, že je to lepší než-li dříve - o tom pochybuji, hlavně máme za mnoho peněz zapíchnutou bombu na Svoboďáku co nic neukazuje a plive jednu kuličku za den - je to k smíchu a ostuda, kdo si to nepřizná, tak se chová jako v té pohádce o císařových nových šatech.
Proč se vám nepodaří vytlačit pochybné živly z nádraží - proč se nemůže denně tlakovou vodou umývat prostor kde chodí lidé do práce a nastupují do tramvají?
Už tu bylo psáno, že bezdomovci mají právo na užívání laviček, ale my kteří chodíme do práce a táhneme sebou ten pytel individuí co nepracují a jen se koukají kolem co ukrást se na to musíme koukat a stydět se v jakém bordelu žijeme. Pane primátore, přijdťe ráno před prací na radnici, či po práci s kolegy posedět a odpočinou si na nástupiště tramvají u hlavního nádraží ať okusíte prostředí ve kterém žijí obyvatelé města a uvídíte s čím se musí prvně setkat návštěvník Brna.
S pozdravem Eva Zelná

Odpověď:
Vážená paní Zelná,

čistota a pořádek ve městě Brně musím uznat je stálý a přetrvávající problém, který mi nedělá radost a souhlasím tak zcela s Vámi, že by měly patřit k prioritám. Uvědomuji si, jak je to nepříjemné vůči všem slušným občanům a nedůstojné vůči návštěvníkům a turistům, kteří zavítají do moravské metropole. Na druhou stranu je třeba říci, že tuto otázku mohu ze své pozice primátora řešit jen částečně, neboť zajištění úklidu je v kompetenci příslušné městské části, tedy v tomto případě městské části Brno-střed. Lidé se mnohdy mylně domnívají, že je primátor jakýsi nadřízený starostům městských částí, ale tak tomu rozhodně není. Proto Vám tedy doporučuji se v této věci obrátit přímo na pana starostu MČ Brno – střed Libora Šťástku a apelovat na vyšší kvalitu poskytovaných služeb.

Z pozice primátora města Brna vykonávám kromě jiného ale také funkci vrchního velitele Městské policie Brno a zde nesu odpovědnost za dodržování pořádku ve smyslu bezpečnosti ve městě. Vždy jsem usiloval o to, aby byl v ulicích maximální počet strážníků MP, kteří by dohlíželi na veřejný pořádek a také, aby byl posílen kamerový systém města Brna, který by včas odhalil pouliční kriminalitu a vandalství. Přijali jsme také městské vyhlášky (řeší otázky např. konzumace alkoholu na veřejnosti a žebrání), které dávají strážníkům potřebné kompetence a i když se Vám to možná nezdá, počet strážníků v ulicích města Brna se skutečně zvýšil a s nimi i počty kontrol včetně nepřizpůsobivých osob, které obtěžují ostatní svým žebráním, nezřízeným popíjením na ulici nebo zápachem.

Ve svém dopise zmiňujete zejména neutěšený stav v historickém středu města Brna. Tato část města je velmi rušná, jak v denních, tak nočních hodinách. Neprochází tudy jen velké množství občanů, ale kumulují se zde i občané tzv. problematičtí – bezdomovci, opilci či vandalové. Nevím, jak si představujete Vy „vytlačit pochybné živly z veřejných prostor“ pokud nenarušují veřejný pořádek, strážníci Městské policie či příslušníci Policie ČR mohou ale zakročit pouze v odůvodněných případech.

Bezdomovci, vandalové, opilci, žebráci, narkomani atd. – to je problém všech velkých měst. Je to fenomén doby, ve které žijeme a je třeba si upřímně říci, že tito lidé jsou odrazem stavu naší společnosti, stejně jako je stav veřejných prostranství. Každý občan však může přispět k pozitivní změně, a to jednak tím, jak se chová sám, což považuji za základ a také tím, že nebude tolerovat nezodpovědné chování ostatních. Stačí přitom tak málo, zavolat na linku 156 a informovat o přestupku či protizákonném jednání operační středisko Městské policie Brno, které zajistí výjezd nejbližší hlídky.

Za Váš dopis a podnět Vám děkuji. Jsem si moc dobře vědom, že je stále co zlepšovat.
S pozdravem

Bc. Roman Onderka, MBA

Čt 17. 10. 2013 | podnět

Otázka:
Dobrý večer, po delší době se na Vás obracím ani ne tak s otázkou, jako spíše s obavou. Mám obavu o kotvu, která je umístěna u přístaviště lodní dopravy v Bystrci. Protože se k ní lidé nechovají moc šetrně, skáčou po ní, lehají si na ramena kotvy atd. všiml jsem si, že jedno z ramen asi hrozí odpadnutím. Je prasklé s obou stran od shora dolů. Asi by bylo nebezpečné, kdyby skutečně odpadlo. Nevím, komu kotva patří, a proto se obracím na Vás. Nechte prosím stav kotvy prověřit. Děkuji. Piskor

Odpověď:
Vážený pane Piskoři,

děkuji Vám za Váš podnět a občanskou všímavost, která se v současné společnosti spíše vytrácí.
Bílá kotva, nacházející se nyní u brněnského přístaviště, byla umístěna během bohoslužby Svatého otce v areálu mezinárodního letiště v Brně – Tuřanech v neděli 27. září 2009. Přibližně o rok později byla znovu vztyčena, a to v areálu přístaviště lodní dopravy v Brně-Bystrci a požehnána brněnským biskupem Vojtěchem Cikrlem.
Jedenáctimetrovou kotvu má ve správě nyní Dopravní podnik města Brna a dle mých zjištění každoročně na jaře prověřuje její stav a provádí ochranný nátěr. Kotva je z ocelové konstrukce a na ní jsou desky, které jsou přišroubovány ke konstrukci. Spoje desek jsou vyspárovány chemickou hmotou a zmíněná prasklina je tedy odtržená spára mezi deskami. Na jaře bude kotva opět prohlédnuta a spára opravena, aktuální riziko odlomení části kotvy s ohledem na zmíněnou konstrukci však rozhodně nehrozí. No a co se týká chování lidí, bohužel není v silách města hlídat kotvu 24 hodin denně, aby na ni nikdo nelezl či jinak nepoškozoval. A plůtek či nějaké jiné zábrany situaci rozhodně neřeší.

Za Váš podnět Vám ještě jednou děkuji.

S pozdravem

Bc. Roman Onderka, MBA
primátor města Brna

Čt 3. 10. 2013 | zastávka Antropos

Otázka:
Dobrý večer,

mám na Vas pane primatore otázku. Četl jsem že u Antroosu v Pisarkách vyroste další semafor. Je to pravda??

Nebylo by jednoduší a finančně méně nakladnější posunout zastávku z centra směrem Kohoutovice před křížení s odbočkou do Jundrova.
Nejsem nějak studovany, ale to co tam je dnes je dle meho ( co se tyče provozu a jeho plynulosti) paskvil a nepřipadne mi uplně nejlepší řešení stvět celkem 3 semafory na 400metrech. Ta křížovatka je díky zastávce už ted dost ucpaná a další semafor tomu nepomůže. Jel jste nikdy i vy osobně tímto usekem? Dyť snad ani zastávka takhle jak je nemůže odpovídat vyhlášce. Občas jsou zde dosti zajímavé situace. Chapu že zastávka je využívaná, ale lidé kteří ji využívají do nedávna využívali jiné zastávky. Takže nejnutnější uplně není. I ja tuto zastávku občas využiji ale obejdu se bez ní (radši bez ní než takhle).
Nemluvě že se stavěla s velkou slávou mimoúrovňové křížení v pisarkách a problém který byl kdysi zde bude znovu jen dál.
Nemluvě o tom že se vyhybají všichni řidiči špuntu od žabin a až se i tento zbylý kousek kolem řeky rozšíří tak provoz snad i zmizne.

Děkuji za Vaše vyjádření.

S pozdravem

Dvořák Roman

Odpověď:
Vážený pane Dvořáku,

jak jsem již odpovídal na podobný dotaz nedávno, dopravní situace v předmětné lokalitě skutečně není příliš ideální, nicméně je třeba objektivně přiznat, že tomu tak nebylo ani před zařazením zastávky Anthropos do tras denních linek. Při této příležitosti si dovolím ještě připomenout, že zastávka jako taková je v daném místě od rekonstrukce komunikace v návaznosti na mimoúrovňovou křižovatku Hlinky a na požadavek městské části Kohoutovice i městské části Nový Lískovec byla od 1. ledna 2013 zařazena do tras denních linek. Po opakovaném průzkumu přestupovosti bylo totiž zjištěno, že tuto zastávku denně využívá až 1500 cestujících.
Umístění zastávky Anthropos, především pro směr Kohoutovice, není opravdu optimální, je na hraně platné legislativy, nikoliv však v rozporu s ní. V současné době se pro tuto křižovatku skutečně připravuje výstavba světelného signalizačního zařízení, které je objektivně potřebné, a to nejen ve vztahu k současné situaci zde, ale i ve vztahu k situaci, která nastane v souvislosti s budováním velkého městského okruhu Žabovřeská. V rámci přípravy nové světelné křižovatky za finanční podpory z evropských fondů je prověřováno i umístění zastávek. Definitivní řešení však v tomto okamžiku ještě na papíře není.
A na závěr si dovolím ještě jednu poznámku. Dopravní situace, zvláště pak ve špičce, je v tomto místě opravdu komplikovaná, což je bohužel bolest všech velkoměst. Otázkou ale zůstává, nakolik je problémem „jen“ dopravní systém a nakolik hazardující chodci a nedisciplinovaní motoristé.

Za váš dotaz vám děkuji.
S pozdravem

Bc. Roman Onderka, MBA
primátor města Brna

Rychlá navigace